נופים ופריחות בגלבוע   \ אהוד קלפון

נוסעים לכיוון מגידו, כביש הסרגל ופונים דרומה על כביש 675 עד לצומת יזרעאל. משם נוסעים מזרחה על כביש 667 העובר על רכס הרי הגלבוע, מעלה נורית ועוצרים בהר שאול להליכה ברגל ולתצפיות נוף. צופים על עמק בית שאן, עמק חרוד, עמק יזרעאל, רמת יששכר והישובים שבסביבה. ממשיכים על רכס ההר מזרחה ועוצרים להליכה בשמורת הארוסים שבהר ברקן. נוסעים מזרחה לכיוון הר יצפור, מצפה גלבוע, מעלה גלבוע, מירב, מלכישוע, ויורדים במעלה מירב עד לנחל בזק ושדה תרומות. פונים צפונה על כביש 90 וחולפים על פני רוויה, רחוב, צומת שלוחות, צומת עין הנציב, עמק בית שאן, עמק חרוד, עמק יזרעאל וחוזרים דרך צומת נהלל לטבעון ולחיפה.

הגלבוע הוא רכס הרים שהפסגה הגבוהה שלו מגיעה ל 538 מטרים מעל פני הים בהר מלכישוע. בספר שמואל (ב) מוזכר הגלבוע בהקשר למפלה של צבא שאול מול הפלשתים. אפשר לקרוא בקינת דוד, על שאול ויהונתן, את הקללה להר הגלבוע שלא ירד עליו גשם ולא טל ( "הרי בגלבוע אל טל ואל מטר עליכם" ). יורדים על ההר 450 מ"מ גשם בממוצע רב שנתי ועוד 200 לילות טלולים שיכולים להחזיק צמחיית בתה ים תיכונית לא צפופה. ניטעו על ההר יערות של אורנים, הנותנים לו את מראהו הירוק. באזורי הבתה הפתוחים, גדלים שיחים ובני שיחים וכן גיאופיטים ומינים רבים של צמחים חד שנתיים.

אם מטיילים על ההר בחודש אוקטובר, רואים חצבים וחלמוניות ובחודשים ינואר ופברואר רואים רקפות, כלניות, עיריות ועוד. באביב, בין פברואר לאפריל, פורחים אירוס הגלבוע וצבעוני ההרים. הריכוז הגדול ביותר של פרחי אירוס הגלבוע נמצא בפסגה של הר ברקן והמקבצים הצפופים של הפרחים מתפתחים מקנה שורש אחד. במרכז הפרח יש פתח כהה המוביל לאברי הרבייה שהם האבקנים, העלי עם הצלקת והשחלה עם הביציות. ההאבקה נעשית על ידי חרקים ובמיוחד על ידי דבורים. לאחר האבקת הפרח והפרייתו, נוצר פרי שבתוכו יש זרעים. בכל זרע יש בלוטה שומנית המושכת אליה נמלים, המעבירות את הזרעים לקן ועוזרות בהפצתם. על ההר אין הרבה מים אולם לרגליו בוקעים מעיינות מים חיים.

צדו המערבי של רכס הגלבוע עשיר בצמחייה ים תיכונית וביערות אורנים שניטעו על ידי הקק"ל וצדו המזרחי נפגש עם החבל המדברי הצחיח הנמצא ב"צל הגשם". בהרי הגלבוע, חיים בעלי חיים שונים כגון: שפני סלע, צבאים, דרבנים, גיריות, חזירי בר, חתולי בר, זאב, שועל, זוחלים למיניהם, עקרבים, חרקים ועוד. מצויים בהר שלושה נחשים ארסיים: צפע ארץ ישראלי שחי באזור מאז ומתמיד והצטרפו אליו אפעה וצפעון שחור שהגיעו מאזור עין גדי להר הגלבוע דרך בקעת הירדן.

 

לרשימות נוספות של אהוד קלפון - מרצה למדעי הטבע והסביבה במכללת גורדון לחינוך בחיפה - הקש כאן

מופעל ע"י מידע - פרסום באינטרנט ובעלוני מידע