יצורים חיים במערה קדומה   \ אהוד קלפון

בסוף מאי 06 התפרסמה ידיעה בתקשורת המקומית והעולמית על מציאת יצורים חיים במערה קדומה, במחצבת נשר ברמלה, על ידי חוקרים מהאוניברסיטה העברית בירושלים. לפני כחודש ימים התגלתה מערה במהלך עבודות חציבה במחצבת נשר ובה התגלו שמונה מינים של חסרי חוליות. ארבעה מיני סרטנים נמצאו במי אגם תת קרקעי ויתר חסרי החוליות נמצאו ביבשה בקרקעית המערה.

במי האגם נמצאו גם חד תאיים שונים ובקטריות המנצלות את הגופרית שבמים כמקור לאנרגיה. האנרגיה נחוצה להם ליצירת בסיס לשרשרת מזון בשני בתי הגידול המתקיימים במערה, במים וביבשה. באגם, חיים עוד יצורים זעירים שלא נבדקו עדיין ועבודת המחקר צריכה להיעשות בזהירות רבה על מנת לא לשנות את האופי של המערכת האקולוגית הסגורה שנשמרה מיליוני שנים. היצורים שחיים במערה החשוכה הם חסרי עיניים ובודאי איבדו את ראייתם בהדרגה, במהלך אלפי דורות של חיים בחושך. אחד הסרטנים שנמצא במים, אורכו חמישה ס"מ וניזון מסרטנים זעירים שחיים מסביבו.

נמצאו עוד שלושה מיני סרטנים קטנים הניזונים מחיידקים. שניים מהסרטנים אינם מוכרים בספרות הזואולוגית ושני סרטנים אחרים נשלחו לבדיקה וזיהוי במעבדות בארץ ובחו"ל. על פי החוקרים, הסרטנים שבמערה חיו פעם בים הקדום שכיסה את היבשה והיו להם עיניים. לאחר שהים נסוג, הם הסתגלו לחיים במערה חשוכה במערכת אקולוגית סגורה, והצליחו לשרוד עד היום.  

מניחים שחסרי החוליות שנמצאו במערה, התנתקו מסביבתם כבר לפני חמישה מיליון שנה. עומק המערה 100 מטרים, אורכה שניים וחצי ק"מ, והיא נמצאת מתחת לשכבה עבה של סלעי קירטון וגיר שאינם מאפשרים חלחול מי גשמים לתוכה. האגם שבה נמצא במרחב גדול של המערה, שגודלו 50 על 40 מטרים ומקבל את מימיו מעומק האדמה. חשיפת המערה הקדומה עם היצורים שבה, מעוררת עניין רב אצל חוקרים בארץ ובעולם, המתעניינים באספקטים האבולוציוניים והאקולוגיים של מערכת זו.   

 

לרשימות נוספות של אהוד קלפון - מרצה למדעי הטבע והסביבה במכללת גורדון לחינוך בחיפה - הקש כאן

מופעל ע"י מידע - פרסום באינטרנט ובעלוני מידע