עוזרר קוצני בגבעות נופית   \ אהוד קלפון

עוזרר קוצני ( Crataegus aronia ) יכול לגדול כעץ  ולהגיע לגובה של חמישה מטרים, או לגדול כשיח בגובה של מטר אחד. רוב העוזררים הגדלים בגבעות שמסביב לנופית, נראים כשיחים נמוכים בגלל שהעזים אוכלות את ענפיהם הצעירים וצמיחתם חדשה. בתלמוד הוא מוזכר בשם עוזרר.

ב"שביל אוהד" מניתי כעשרים שיחי עוזרר די פגועים עם מעט פרי, שרובם גדלים במפנה המערבי והצפון מערבי של הגבעה. אם תפסק הפגיעה בהם, נוכל לראותם גדלים לגובה של עצים ומניבים פרות רבים בסתיו, להנאת המטיילים והציפורים.

העוזרר הוא שיח נשיר בחורף,  עליו מחולקים לאונות, ענפיו הותיקים הופכים בקצותיהם לקוצים ושורשיו מעמיקים ומסתעפים בקרקע הסלעית. העוזרר מתחדש מהר גם לאחר פגיעה קשה בגזעו ובעל יכולת שרידות גבוהה בתנאים אקלימיים קשים ואחרים. הוא מצוי גם באזור הספר שבין החבל הים תיכוני והמדבר. אפשר להרכיב על גזעו עצי פרי ממשפחת הוורדניים כגון תפוחים ואחרים, בגלל חוסנו ועמידותו נגד מחלות ומזיקים. באביב הוא מוציא פרחים לבנים ריחניים הערוכים בסוככים ובסתיו מבשילים פרותיו הקטנים בצבע צהוב כתום.  

פירותיו הטעימים נראים כמו תפוחים קטנים ובכל פרי יש שניים עד שלושה זרעים. העוזרר והתפוח שייכים למשפחת הוורדניים, הפרח מורכב מגביע בעל חמש אונות, מחמישה עלי כותרת לבנים, משחלה תחתית ומעמודי עלי מפורדים. אפשר לאמץ את העוזרר הקוצני בשטחי הבור הפתוחים של הישוב ואת "בן העוזרר" שגם הוא אינו מפונק, אפשר לטעת בגינות הציבוריות.             

 

לרשימות נוספות של אהוד קלפון - מרצה למדעי הטבע והסביבה במכללת גורדון לחינוך בחיפה - הקש כאן

מופעל ע"י מידע - פרסום באינטרנט ובעלוני מידע