אגמים בטיטאן   \ אהוד קלפון

בחודש אוגוסט 2006 התפרסמה כתבה בכתב העת Nature  שיש הוכחות להימצאות אגמי מיתן נוזלי בטיטאן. בחמישה עשר באוקטובר 1997 נשלחה מפלורידה חללית בשם "קסיני" לעבר כוכב הלכת שבתאי (Saturn ) והגיעה אליו אחרי שבע שנים בשנת 2004 . לאחר שהקיפה אותו למחקר וצילום, היא נשלחה אל הירח הגדול המקיף אותו בשם טיטאן והנחיתה עליו רכב חללי בינואר 2005. שלושת הירחים המקיפים את כוכב הלכת שבתאי הם, טיטאן (הגדול יותר), לפטוס, ואנצלאדוס.

החללית קסיני המקיפה כעת את טיטאן גילתה עד כה 75 אגמים בהמיספרה הצפונית,  שהגדול ביניהם אורכו 70 ק"מ והקטן אורכו שלושה ק"מ. הממצאים שהתקבלו בהדמיית ראדאר מראים, שחלק מהאגמים מלאים מיתן נוזלי בטמפרטורה של 145 מעלות צלזיוס מתחת לאפס וחלקם יבשים. הירח טיטאן נמצא במרחק של 1.2 מיליארד ק"מ מכדור הארץ ומרחקו מהשמש הוא פי עשר ממרחק ארץ מהשמש, כך שהוא מקבל רק עשירית מעצמת השמש בהשוואה לארץ. האטמוספרה שלו צפופה פי ארבע מזו של כדור הארץ, לכן היא חוסמת עוד יותר את קרינת השמש מלהגיע אל פני השטח.

גודלו של טיטאן הוא כשליש מכדור הארץ  (אולם גדול מכוכב חמה – ממרקורי) ומכוסה ברובו ענני מיתן ולא באידי מים. הטופוגרפיה שלו דומה לזו על פני כדור הארץ, הכוללת דיונות נמוכות, הרים גבוהים, נהרות ואגמים (של מיתן). שבתאי (עם ירחיו) מקיף את השמש פעם בשלושים שנה, לכן כל אחת מארבע עונות השנה, נמשכת קצת למעלה משבע שנים. במערכת השמש ממוקם שבתאי שישי במרחקו מהשמש על פי הסדר הבא: מרקורי (כוכב חמה), ונוס ( נוגה), ארץ, מארס ( מאדים), יופיטר (צדק), סטורן (שבתאי), אורנוס, נפטון, פלוטו.

החוקרים טוענים שכדור הארץ מלפני כארבעה מיליארד שנים, נראה כמו שטיטאן נראה  היום ומכאן החשיבות הרבה ללמוד כל פרט עליו. מיתן (CH4 ) מופיע כגז טבעי בתנאים האטמוספריים של כדור הארץ, אולם הוא נמצא במצב נוזל בתנאי הטמפרטורה הנמוכה של טיטאן. המיתן התגלה במצב נוזל או במצב של קיפאון בכוכבי לכת אחרים במערכת השמש וירחיהם.

בקליפת כדור הארץ יש כמות עצומה של גז מיתן, חסר הצבע וחסר הריח. מתברר שק"ג אחד של מיתן באטמוספרה, גורם לאפקט החממה ולחימום כדור הארץ פי 23 בהשוואה לאותה כמות מסה של פחמן דו חמצני (CO2 ) . לפני 3.5 מיליארד שנים הייתה כמות המיתן באטמוספרה של כדור הארץ פי 1000 מכמותו היום.

בעירה של מולקולת מיתן אחת משחררת מולקולה אחת של פחמן דו חמצני ושתי מולקולות של מיםCH4+2O2----CO2+2H2O)  ). גז המיתן (CH4 ) נמצא בשימוש בתחנות הכוח ליצור חשמל, בתעשיות שונות ובשימוש ביתי.              

לרשימות נוספות של אהוד קלפון - מרצה למדעי הטבע והסביבה במכללת גורדון לחינוך בחיפה - הקש כאן

מופעל ע"י מידע - פרסום באינטרנט ובעלוני מידע