נחל שלף   \ אהוד קלפון

אחד מיובליו של נחל דליה הוא נחל שלף אשר באזור רמת מנשה. בחורף ובאביב, זורמים מים רבים בנחל, החוצה דרך עפר שאינה עבירה למטיילים ברגל. הדרך חוצה את הנחל הזורם ומובילה לגבעת אורנים מלאה רקפות פורחות. בסוף האביב, נחלשת זרימת המים ואפשר לחצות את הוואדי ברגל וברכב עד לגבעת האורנים, אולם אז אין פריחה של רקפות.

נחל דליה מתחיל את זרימתו בסביבת קיבוץ עין השופט, עובר סמוך מאוד לקיבוץ  דליה ומנקז אליו שלושה נחלים (יובלים): נחל מנשה ונחל שלף מתחברים אליו מדרום לקיבוץ רמות מנשה ונחל תות נשפך אליו מדרום לבת שלמה. נחל דליה עושה דרך של 18 ק"מ מרמת מנשה עד לים, עובר דרך הכפר פרדיס ומשם זורם לאורך ברכות הדגים של קיבוץ מעיין צבי אל הים.

בחורף כול מישורי רמת מנשה והגבעות המעוגלות שלה, נראים ירוקים ובאביב הם מכוסים בפרחים צבעוניים ובמשטחי רקפות פורחות (גבעת הרקפות). בקיץ הנוף נראה צחיח ויבש, להוציא יערות האורנים המכסים את גבעות הגיר. עם תום זרימת המים בנחל שלף, סמוך לשבועות, ההליכה והזחילה בתוך אפיקו משרה אווירה מיוחדת של "יער סבוך" עם פרחים, ריחות וקולות.

הפטל הקדוש הנמצא בפריחה, יוצר סבך עם מעבר צר לאורך האפיק, שהמים יוצרים בזרימתם החזקה בחורף. משני צדי הנחל בולטים צמחי הרדוף הנחלים , שיח אברהם (שפריחתו סגולה) קנה מצוי, שנית גדולה, עצי ערבה ועצי צפצפה. בתוך האפיק המוצל, יש הרגשה נעימה של קרירות עם לחות, אולם מומלץ ללכת ולזחול רק בקטע קטן בשביל החוויה, כי הפטל דוקרני מאוד.

גזעי עצים הרובצים על האדמה, לרוחב האפיק מהווים ספסלי ישיבה נוחים בלב ה"ג'ונגל". כשיושבים ומקשיבים, שומעים קולות של מים זורמים בנחל, עם מפלים קטנים הנמצאים ממש לא הרחק ממקום הישיבה. הסקרנות לראות אותם גוברת וממשיכים לזחול לאורך אפיק הנחל כדי להגיע אליהם.

המיית המים נשמעת כאלו היא באה מהפיתול הקרוב של הנחל, אולם כאשר מגיעים לשם, אין מים ורק צלילי זרימתם עדיין נשמעים. החידה נפתרת כשיושבים בשקט, מקשיבים לקולות ורואים את תנועת עלי הצפצפה ברוח. אוושת העלים מתחזקת עם התעצמות הרוח המערבית והצלילים המגיעים לאוזן, נשמעים כמו המיית מים זורמים במורד הנחל. שני שחרורים המתגלים לרגע בסבך שיחי הנחל, מנהלים שיחה ערה ביניהם, המשתלבת יפה עם רחש עלי הצפצפות.

זוהי הרמוניה קולית, הדומה לשילוב בין צלילי חלילים לבין זרימת פלגי מים. לתזמורת מצטרף קול מונוטוני מזדמן של צוצלת, שאינו משתלב בהרמוניה הקולית של השחרורים, המזמרים בפינה זו של הנחל.  

ברקע נשמע זמזום מתמשך של דבורים המבקרות את פרחי הפטל ופרחי שיח אברהם ונשמעים גם ניסורים באוויר של חרקים למיניהם. בצדי הנחל אפשר לראות גבי מים עומדים ואדמה בוצית, המעידים שהצמחייה עדיין נהנית משפע של מים בעומק הקרקע, סמוך לאפיק הנחל. בשדות הבור שבצדי הנחל, הצמחייה החד שנתית כבר נבולה ובולטים בה שלדים קוצניים של גדילן מצוי, ברקן סורי, חוח עקוד, חרחבינה מכחילה, קיפודן, קורטם, דרדר ועוד.

באפיק הנחל לעומת זאת, צמחיית המים רק התחילה להתעורר לחיים בסוף האביב, אחרי פעילות פיזיולוגית מעטה בחודשי החורף הקרים.

בחודשים החמים מתעצמת פריחת צמחי המים, המגיעה לשיאה לקראת סוף הקיץ. במורד הגבעה, בדרך עפר היורדת אל הנחל, יש אבני צור כהות, עטופות בשכבות גיר. הן נסחפו מהגבעות שמסביב הבנויות גיר וקרטון עם תלכידי צור, כמו בכול רמת מנשה.

לרשימות נוספות של אהוד קלפון - מרצה למדעי הטבע והסביבה במכללת גורדון לחינוך בחיפה - הקש כאן

מופעל ע"י מידע - פרסום באינטרנט ובעלוני מידע