ריח הרותם בשבט   \ אהוד קלפון

אמצע שבט, שחל בסוף ינואר (07), מזגו חמים ואביבי למדי. השמש נעימה, הרוח חרישית ואין גשם כבר שבוע ימים. מראשית הסתיו עד סוף נובמבר ירדו כמויות יפות של גשם בכל רחבי הארץ. אולם מראשית דצמבר עד ראשית ינואר הייתה עצירת גשמים במשך כחמישה שבועות ברצף ומאז ירדו לסירוגין עוד מעט גשמים.

רמה סובטרופית שמקורה במדבריות השכנים, יושבת מעלינו וגורמת למזג אוויר יציב ושחון. שקעים המגיעים מצפון מערב וחולפים מעל לים התיכון, אוספים לחות ויוצרים ענני גשם, אך לא מצליחים לחדור את הרמה הצפופה שמעלינו ולהוריד את מטענם באזורנו.  

בחורף זה, צמחים רבים הקדימו לפרוח, בגלל הטמפרטורות הגבוהות באוויר והטבע התעורר לחיים כבר בראשית שבט (אמצע ינואר). שיח רותם בודד הגדל במפנה הדרום מערבי של גבעת נופית, בשטח חשוף לשמש, כבר פורח במלוא הדרו וריחו. בחורש הפתוח שלידו, גם הקידה השעירה פורחת, שיחי עוזרר קוצני התחילו ללבלב ועירית גדולה בראשית פריחתה.

במרווחים הפתוחים שבין כול אלה, יש משטח צהוב גדול של ציפורני חתול, סביון אביבי, ניסנית דו קרנית וכתמה עבת שורשים. באותו מפנה דרום מערבי יש גם מקבצי חמציץ נטוי, כלניות אדומות, רקפות ועוד. ריח פרחי הרותם מתערבב עם הריח העמום של הפגם והאזוב הגדלים לידו.

 רותם המדבר (Retema raetam)  

 הרותם הוא שיח מדברי ענף, שגובהו נע בין מטר אחד לשלושה מטרים. ענפיו הדקים והירוקים מטמיעים, במקום העלים החסרים ברוב ימות השנה. בחודשי החורף מופיעים עלי חורף פשוטים וקטנים, הנושרים בראשית האביב על מנת לחסוך במים.

הפריחה נמשכת מינואר עד אפריל ומקדימה את פריחת השקד בשבט. היא מכסה את כל השיח בצפיפות, בפרחים לבנים ריחניים, שאורכם סנטימטר אחד. ריח פרחי הרותם מורגש במרחק של עשרים מטרים ומעלה ודבורים רבות נמשכות אל צוף פרחיו, שממנו הן עושות דבש.

שיחי הרותם נפוצים בחולות החוף, שם שורשיהם מגיעים עד לעומק עשרים מטרים, והם פזורים באפיקי הנחלים בנגב ובערבה.

אפשר לראות צמחים בודדים במפנה הדרום מערבי והדרום מזרחי של גבעות נופית - טבעון ובמקומות יבשים בגליל התחתון המזרחי. לעומת זאת, במדבר יהודה נפוץ רותם הסלעים. שורשי הרותם, מגיעים בדרך כלל לעומק האדמה, שם הוא מוצא מעט לחות ומים בעונה היבשה. 

לאורך חריצי האורך בגבעולים, חבויות הפיוניות במיקרו - אקלים נוח, על מנת לא לאבד מים לסביבה היבשה. במקומות רבים בארץ, מגדלים את הרותם בגנים ציבוריים ובגינות נוי, כי הוא פורח זמן ממושך ואינו זקוק להשקיה בקיץ.

לרשימות נוספות של אהוד קלפון - מרצה למדעי הטבע והסביבה במכללת גורדון לחינוך בחיפה - הקש כאן

מופעל ע"י מידע - פרסום באינטרנט ובעלוני מידע