שמורת בית קשת באביב   \ אהוד קלפון

נוסעים עד לפני צומת גולני, פונים ימינה לכיוון מחנה שמשון ונכנסים ליער רחב ידיים מחלקו הצפוני. מתחילים ללכת ברגל מיד כשחולפים על פני הבסיס. עולים על גבעה מכוסה כולה במרבד גדול של רקפות, הפורחות באביב המוקדם בין אורנים נטועים וצמחיית חורש טבעית. בהליכה על הגבעה אפשר לראות גם כלניות, עיריוני צהוב, סחלבים, דבורנית הקטיפה, גביעונית הלבנון (יש מעט צמחים צריך לשמור עליהם), שיחי קידה שעירה בפריחה ועוד.

עולים בגבעה עד לדרך עפר שמעברה יש שדה חקלאי זרוע ויורדים בחזרה אל הרכב החונה על הדרך הראשית. נוסעים בתוך יער אורנים ומגיעים ליער אלון תבור המשולב עם אורנים נטועים. בראשית חודש מרץ היער מלא גיאופיטים פורחים, שיחים חד שנתיים ועוד. חולפים על פני כלנית מצויה, עירית גדולה, רקפת מצויה, אירוס אחר הצהרים, סחלבים, דודאים פורחים ונוריות הפורחות מאוחר יותר.

מגיעים למקום התצפית הראשונה ב "מצפור טורען" הנמצא בגובה 320 מטרים מעל פני הים ומשקיף על בקעת טורען . לאורך הבקעה הצרה, הנמשכת מצומת בית רימון לצומת גולני עובר הכביש לטבריה. בעבר ההיסטורי, בקעת טורען ובקעת בית נטופה שמצפון לה, שימשו כדרכים ראשיות שבהן עברו שיירות מסחר וצבאות, ממזרח למערב ולהיפך. מעבר לבקעה בכיוון צפון, רואים את רכס טורען שבמפנה הדרומי שלו יושב הכפר טורען. אפשר להבחין בצורה מעגלית על  סלעי הגיר המכונה "רוז" (כפרח ורד) שנוצרה בסלעי המשקע, בזמנים גיאולוגיים.

בקצה המערבי של רכס טורען יושב קיבוץ בית רימון, בחלק האמצעי של הרכס רואים מגדל גבוה ליד מצפה נטופה ובקצה המזרחי של הרכס יושב הכפר טורען. מנקודה זו אפשר לראות גם את המצודה הצלבנית בציפורי העתיקה בצד מערב, ואת הרי הגליל העליון, את צפת, והחרמון המושלג בצפון. ממשיכים לנסוע בתוך יער השמורה, עד שמגיעים ל"בית היערן" (בית הקק"ל) ומשם הולכים ברגל ל"מצפור היערן" הצופה אל רמת יבנאל. ממשיכים לנסוע עד ל"מצפור אלוני בית קשת" , שם אפשר לצפות על עצי אלון התבור שהתעוררו משלכת החורף ונמצאים כעת בראשית הלבלוב.

במרווחים שבין העצים, גדלים גיאופיטים וחד שנתיים רבים הפורחים בשלל צבעים. מהמצפור רואים את הר תבור, גבעת המורה, רכס הרי הגלבוע, רמת כוכב, רמת יבנאל, ורמת פוריה.

מהאלון העתיק הנמצא בחניון, בצד הדרך הראשית, אפשר ללכת במסלול מעגלי, הנקרא "שביל הטרשים" שאורכו 700 מטרים. כאן רואים סלעי דולומיט קשים שצבעם אפור. סלע דולומיט מכיל פחמת סידן ומגנזיום בניגוד לסלע גיר המכיל רק פחמת הסידן.

סלעי הדולומיט הקשים, יוצרים טרשונים קרסטיים שהם בליה של הסלעים. בעונת הגשמים, נוצרת חומצה פחמתית חלשה ממים עם פחמן דו חמצני, הגורמת לפרוק הסלעים ויצירת חורים רבים בתוכם. אפשר להמשיך לנסוע מכאן בדרך הראשית, אל היציאה המזרחית, בכיוון בית קשת ולעלות על הכביש שבין עפולה לצומת גולני.

אפשר גם להמשיך לנסוע למצפור הר דבורה בכיוון הכפר איכסל שליד נצרת. בדרך, אפשר לעצור ליד יער אורנים מנדטורי וליד אנדרטה לזכר וינסטון  צ'רצ'יל. יוצאים מהיער אל תוך נצרת עלית וברמזור הראשי שבין נצרת עלית ונצרת תחתית ממשיכים בכיוון מגדל העמק ולחיפה.

אם רוצים לדעת מה היה בסביבה זו לפני 140 שנה, יש עדות של חוקר אנגלי בשם הנרי טריסטרם שהלך כאן בשנת 1864  ותאר את מה שהוא ראה. "יצאנו מטבריה...התחלנו את דרכנו על גב הרכס והמשכנו למרגלות הגבעות הנמצאות מצפון להר תבור... האדמה מכוסה בצפיפות בשיחי אלת המסטיק, עצי שקד בר, עצי קטלב וער אציל וביניהם משטחי כלניות, רקפות ושפע של פרחים ממשפחת המורכבים".           

לרשימות נוספות של אהוד קלפון - מרצה למדעי הטבע והסביבה במכללת גורדון לחינוך בחיפה - הקש כאן

מופעל ע"י מידע - פרסום באינטרנט ובעלוני מידע