חיידקים משתנים בחלל   \ אהוד קלפון

במחקרים שנעשו בחלל ובמעבדות למדעים בארה"ב, נבדקו בקטריות (חיידקים) בסביבות קשות וקיצוניות כולל בחלל. הם שיגרו חיידקי סלמונלה (Salmonella typhimurium ) לחלל, בתוך המעבורת אטלנטיס בשנת 2006 , על מנת לבדוק את השפעת חוסר המשקל על התפתחותם והשינויים שעלולים לחול בהם.

כאשר חזרה המעבורת לכדור הארץ, החוקרים הזריקו את חיידקי הסלמונלה לעכברים וגילו שהחיידקים הפכו למסוכנים וקטלניים יותר מאלה שעל הארץ.  

במחלקה למיקרוביולוגיה באוניברסיטת אריזונה, בדקו את השפעת חוסר המשקל בחלל על השינויים הגנטיים של החיידקים וגילו ש 167 גנים וכן 73 חלבונים השתנו בחיידק. למחקר זה יש חשיבות, בהבנת הפגיעה האפשרית של חיידקים בבני אדם, שישהו בעתיד בירח  ובמאדים לזמן ממושך.

החוקרים גילו שחיידקי סלמונלה (וחיידקים רבים אחרים), מחזיקים מעמד בתנאים קשים כמו בסביבה חמה מאוד, קרה מאוד, חומצית מאוד, או כמעט ללא חמצן ועוברים מוטציות למיניהן בתנאים אלה.

חיידקי הסלמונלה, הם בין הגורמים להרעלות מזון ומזהמי מערכת העיכול באדם. הם יכולים לגרום למחלת טיפוס הבטן (Typhoid fever ), או לדלקת במערכת העיכול. סלמונלה נקרא על שם דניאל סלמון, שאותו הוא הצליח לבודד בשנת 1885 במעיים של חזירים. קרוב ל 99% מהרעלות מערכת העיכול (בעיקר בילדים ובקשישים) נגרמות על ידי – Salmonella entricae  שמקורו העיקרי בביצים נגועות ובבשר עוף נגוע.

החיידקים הם יצורים מיקרוסקופיים חד תאיים (בגודל אחד מיקרון), שביניהם יש פתוגניים (גורמי מחלות) לאדם ויש המועילים לו. חשיבותם בתהליכי פרוק חומרים אורגניים ומחזורם בטבע לחומרים אנ-אורגניים, הנקלטים על ידי הצמחים להזנתם. משתמשים במגוון חיידקים בתעשיות השונות ובמחקרי הביוטכנולוגיה.

לרשימות נוספות של אהוד קלפון - מרצה למדעי הטבע והסביבה במכללת גורדון לחינוך בחיפה - הקש כאן

מופעל ע"י מידע - פרסום באינטרנט ובעלוני מידע