שנת חמה ושנת לבנה   \ אהוד קלפון

לוח השנה האזרחי של היום, נקבע על ידי האפיפיור גרגוריוס ה 13 ברומא והתקבל בשנת 1582 על ידי כל הארצות הקתוליות. הארצות הפרוטסטנטיות לעומת זאת קבלו אותו רק בשנת 1700 ובריטניה רק בשנת 1752 . הלוח הגרגוריאני מבוסס על הלוח היוליאני שהונהג על ידי יוליוס קיסר ( שחי 100 – 44 לפני הספירה) בכל ארצות האימפריה הרומית של אז.

האפיפיור גרגוריוס שהיה מתמטיקאי בעצמו, החליט על השינוי משום שה21 במרץ שהוא יום שוויון (אקווינוקס) אביבי, חייב לחול ביום המדויק שבין החורף לאביב. זהו היום שבו יש שוויון בין שעות האור לשעות החושך, אולם על פי הלוח היוליאני (הקודם), זה לא התאים במדויק למיקום כדור הארץ כלפי השמש ויש הפרש של כמה ימים בין שני הלוחות.

על פי הלוח החדש, נקבע ראש השנה האזרחי לאחד בינואר, כי זה לא היה כך בכל הארצות. נקבע גם שאורך השנה יהיה בן 365.24 ימים מחולקים ל 12 חודשים. חלקם יהיו בני 30 יום וחלקם בני 31 יום , כלומר, ינואר, מרץ, מאי, יולי, אוגוסט, אוקטובר ודצמבר הם בני 31 ימים. תחילת הספירה נקבעה למועד לידתו של ישוע (וראשית הנצרות) מראשית המאה הראשונה לספירה. לעומת זאת הלוח הירחי שבו משתמשים המוסלמים, הוא רק בן 354 ימים בשנה ואין בו שנים מעוברות כמו הלוח שבו השתמשו הערבים לפני כן שהיה מעובר כמו הלוח העברי.  

מכאן שהחגים המוסלמים אינם חלים בעונות שנה קבועות. תחילת הספירה של הלוח המוסלמי היא משנת 662 לספירה (שנת ההיג'רה). הלוח העברי הוא למעשה שילוב בין הלוח על פי מחזור השמש והלוח על פי מחזור הירח. בשנת 359 לספירה נקבע הלוח העברי הנוכחי על ידי הלל השני, שבו יש מחזוריות של 19 שנים ובהן יש 7 שנים מעוברות.

זה אומר שכל השנים הללו: 3, 3, 3, 2, 3, 3, 2 , הן שנים מעוברות ומתחילים שוב באותו הסדר וכן הלאה במחזוריות של 19 שנה. בסוף השנה בחודש אדר, מוסיפים חודש בן 30 יום, כלומר, יש אדר א' ואדר ב'. אדר הוא החודש השנים עשר של השנה העברית המתחילה בחודש ניסן על פי המקרא. בשנה מעוברת מוסיפים חודש שלושה עשר. העיבור מאפשר לחגוג את חג הפסח בעונת האביב ואת סוכות בעונת האסיף בסתיו.                                                            

מספר הימים בחודשים העבריים השונים הוא כזה: תשרי- 30, חשוון 30 – 29, כסלו 30- 29 , טבת- 29, שבט- 30 , אדר א'- 29 (אדר ב' 30), ניסן- 30 , אייר- 29 סיוון- 30 , תמוז- 29 , אב- 30 , אלול- 29 .

הלוח העברי מתחיל מבריאת העולם (על פי האמונה היהודית) והשנה היא שנת תשס"ח, שהיא למעשה התשס"ח לבריאת העולם. על פי הגימטרייה מגיעים ל 5768 שנים (האות ה' הראשונה מסמלת 5000  שנה,  ת= 400 ,  ש= 300,  ס= 60 ,  ח = 8).

היום מציעים מדענים מארה"ב לעבור ללוח שנה חדש שהוא מדויק יותר מהלוח האזרחי הנוכחי. זה יאפשר לאנשים לחגוג את ימי הולדתם בדיוק באותו היום בשבוע במהלך כל חייהם וגם ראש השנה האזרחי (האחד בינואר) יחול תמיד ביום ראשון בשבוע.

על פי הצעה זאת, ישתנו מספר הימים בכל חודש מהמקובל היום, ארבעה חודשים יהיו בני 31 יום ושמונה חודשים יהיו בני 30 יום (החודשים מרץ, יוני, ספטמבר ודצמבר יהיו בני 31 יום והחודשים ינואר, פברואר, אפריל, מאי, יולי, אוגוסט, אוקטובר ונובמבר יהיו בני 30 יום).

הלוח המעודכן החדש, יוכל להיכנס לשימוש, רק אם לא תהיה התנגדות כלל עולמית, לשינוי המוצע על ידי המדענים.

לרשימות נוספות של אהוד קלפון - מרצה למדעי הטבע והסביבה במכללת גורדון לחינוך בחיפה - הקש כאן

מופעל ע"י מידע - פרסום באינטרנט ובעלוני מידע