דלק מימני   \ אהוד קלפון

אנו נמצאים היום (2008 ) במשבר אנרגיה מתמשך, שהולך ומתעצם, ללא פתרון מעשי לשנים הקרובות. המדינות המתועשות, הצורכות את רוב אנרגית הדלק הפוסילי, לא השכילו עד כה להכין תוכנית חירום לפתרון המשבר.היום 80% מצריכת האנרגיה בעולם באה בעיקר מנפט ו 20% מאנרגיות חלופיות שאינן שמן אדמה או פחם. אחוז אנרגיה זה, חייב לגדול מהר לפני קריסת הכלכלה העולמית.

האנרגיות החלופיות כוללות, אנרגיה סולרית, אנרגיה גיאותרמית הנמצאת בבטן האדמה, אנרגיה המופקת מחומרים ביולוגיים (כגון אצות וצמחים למיניהם), אנרגיה המופקת מתחנות הידרואלקטריות, אנרגית רוח, אנרגיית גלי ים וגאות הים, ואפשר להוסיף לזה גם אנרגיה שנפיק מגז מימן. בארה"ב למשל, 55% מהאנרגיה ליצור חשמל באה מפחם, 21% מכורים גרעיניים, 15% מגז טבעי ורק 9% מאנרגיות חלופיות, כגון אנרגיה סולרית, אנרגיה גיאותרמית, רוח ועוד. רק 3% מהאנרגיה להנעת המשק בארץ, מופקת מאנרגיה חלופית, שהיא בעיקרה סולארית.   

המטרה שהציבו המדינות המתועשות לעשרים השנים הקרובות, היא הגברת השימוש באנרגיות חלופיות, וגם ללמוד ללכוד פחמן דו חמצני הנפלט ממפעלים ואחסנתו לשימושים אחרים. דבר זה יקטין את זיהום האטמוספרה, את אפקט החממה והתחממות כדור הארץ.  

החוקרים חושבים שהשימוש במימן, היא אלטרנטיבה טובה יותר מהשימוש בדלקים פוסיליים (פחם ונפט). כעת בודקים את הדרכים היעילות להפיקו, לאחסנו ולהשתמש בו בדרך בטוחה. למשל, אפשר ליצר גז מימן על ידי הידרוליזה של המים, תוך שימוש באנרגיות חלופיות ולא משריפת דלק או פחם. משתמשים באנרגית חשמל, כדי לפרק מולקולות המים (H2O ) על מנת להפיק מימן בתהליך הידרוליזה. לצורך זה, מייצרים אנרגיית החשמל מאנרגיה סולרית ולא ממרבצים פוסיליים.

אם מזרימים חשמל, בין שתי אלקטרודות במיכל מים, מולקולות המים המורכבות מחמצן ומימן מתפרקות ליונים חיוביים וליונים שליליים. כל אלקטרודה מושכת אליה יונים טעונים בצורה מנוגדת. האלקטרודה החיובית (אנודה), מושכת אליה יונים של חמצן והאלקטרודה השלילית (קתודה), מושכת אליה יונים של מימן. כמות גז המימן המתקבלת, היא כפולה מכמות גז החמצן, שהרי מולקולת המים בנויה מ H2O .

אם נצליח להתגבר על כול הקשיים הטכנולוגיים ונפיק גז במחיר סביר (שאינו יקר מדלק לרכבים) נוסיף עוד אנרגיה חלופית משמעותית כדי להקטין את התלות בנפט.

שריפתו של גז מימן במנוע, דומה לזו של דלק רגיל, אך נדרשת לוגיסטיקה אחרת בהקמת תחנות תדלוק  ובאחזקת מימן במיכלים בטוחים. דברים אלה מצריכים השקעות במחקר על מנת לצמצם את התלות בנפט ולהוריד את כמות המזהמים באוויר. גז מימן יכול לשמש גם בתעשייה ואינו מזהם את הסביבה בפחמן דו חמצני, שהוא הגורם העיקרי ביצירת אפקט החממה והתחממות כדור הארץ. היום יש באנגליה, פרוטוטיפ ניסיוני של רכב, שנע בעזרת גז מימן. גם יפן התחילה ליצר (לצורכי מחקר), רכבים ראשונים המונעים במימן, בתקווה שתוך שלוש שנים יוכלו ליצר דגמים אופרטיביים המונעים בגז מימן.

השמש למשל, מקור כוחה וחומה באים מאנרגיה מימנית (כשמימן הוא המרכיב העיקרי בתוכה). רק ששם, אטומי המימן מתלכדים ומשחררים אנרגיה עודפת רבה. הכיוון הוא, שמשנת 2020 , כול הרכבים החדשים יונעו בעזרת אנרגיות חלופיות ולא מדלקים שמפיקים משמן האדמה. בעת משבר, האדם תמיד ידע לגייס כוחות, לחשוב, לחקור ולהמציא פתרונות יצירתיים להמשך קיומו ושרידותו.

לרשימות נוספות של אהוד קלפון - מרצה למדעי הטבע והסביבה במכללת גורדון לחינוך בחיפה - הקש כאן

מופעל ע"י מידע - פרסום באינטרנט ובעלוני מידע