תחלואה באוויר מפויח   \ אהוד קלפון


חוקרים אמריקאים וקנדים, פרסמו בראשית יוני 2009 , את ממצאי מחקרם, המצביע על קשר ישיר בין ריכוז חלקיקים זעירים באוויר ומחלות באדם. תוצאות אלה, הן המשך למחקר שנערך לפני שנים ופורסם בשנת 2002 בכתב העת המדעי The Journal of the American Medical Association . כבר אז הם גילו שמזהמי אוויר, עלולים לגרום למחלות לב ולמחלות בדרכי הנשימה. המחקר הנוכחי, שפורסם בימים אלה של יוני (09 ), נמשך 18 שנה, ובו נבדקו קרוב לחצי מיליון בני אדם ב 116 ערים בארה"ב ובקנדה. גם כאן גילו קשר מובהק וישיר בין חלקיקים זעירים המרחפים באוויר, לבין תחלואה ותמותה ממחלות לב וסרטן ריאות.
על פי ממצאיהם, התמותה מנשימת אוויר כזה, היא כפולה ממה שהיה ידוע לחוקרים עד כה.
ככל שריכוז החלקיקים (שגודלם קטן מ 10 מיקרון) גדל, כך גדל הסיכון לתחלואה ותמותה של הנושמים אותם לאורך שנים. המקורות המייצרים את חלקיקי הפיח, הם תחנות כוח ליצירת חשמל, המונעים בדלק או בפחם, בתי זיקוק לנפט, מנועי מכוניות (בעיקר דיזל), שריפות, סופות אבק, הרי געש ועוד. על פי החוקרים, סרטן ריאות אינו נפוץ בקרב אנשים שאינם מעשנים, אך גם הם חולים יותר במחלות לב וריאה, באזורי תעשיה, שבהם יש ריכוז גבוה של חלקיקים מרחפים באוויר.
אווירה של ארץ ישראל מרובה אבק, וכל תוספת חלקיקים רק מעצימה את הבעיה הבריאותית.
כל אדם באזורים אלה, עלול להיפגע במהלך חייו, קל וחומר ילדים ואנשים הסובלים מקשיי נשימה. חוקרים שונים בדקו את זיהום אוויר בחיפה ובמפרץ, וגילו קשר ישיר בינו לתחלואה במערכת הנשימה. במחקר התרכזו בבדיקת גזים מזיקים הנפלטים לאוויר, ובעיקר גופרית דו חמצנית SO2) ). בארצות הברית לעומת זאת, נערך מחקר רב שנים ורב משתתפים, על החלקיקים הזעירים המרחפים באוויר ונזקם הרב לבני אדם, בנוסף לגזים הרעילים ונזקיהם.
פרופסור ארדן פופ, מיוטה ארה"ב, שחקר במשך שנים רבות את השפעת זיהום האוויר על בריאות האדם, גילה מזמן את הקשר בין הזיהום למחלות לב ריאה. ממצאיו מראים, שבאזורים מזוהמים, יש עליה של 30% בתחלואה בסרטן ריאות ובמחלות לב. אנו קוראים דיווחים על איכות האוויר בסביבתנו, הנמצאת בפאתי המפרץ, המתייחסים בעיקר לפליטת גופרית דו חמצנית ( SO2 ) או לצמצומה, על ידי שריפת דלק דל גופרית, בימים של זיהום רב. מעבר לזה אין התייחסות למהות החלקיקים ולריכוזם באוויר, שנזקם רב, כגון אבק מתכות, חלקיקי עופרת, ארסן, דיוקסין, בנזן שהוא חומר אורגני נדיף, ועוד מזהמי אוויר במצב מוצק, נוזל וגז.

 

לרשימות נוספות של אהוד קלפון - מרצה למדעי הטבע והסביבה במכללת גורדון לחינוך בחיפה - הקש כאן

מופעל ע"י מידע - פרסום באינטרנט ובעלוני מידע