גיהוקי מיתן   \ אהוד קלפון

גיהוק, הוא כיס של גז במערכת העיכול, המשתחרר לאוויר. מסתבר ממחקרים רבים, שגזי החממה, ובעיקר מיתן (CH4) ופחמן דו חמצני (CO2), אחראים להתחממות כדור הארץ, ופוגעים בשכבת האוזון (O3) בגובה האטמוספרה. שכבת זו, מסננת את הקרינה האולטרא סגולית המזיקה המגיעה מהשמש, ושומרת על המשך קיום החי, הצומח, וכלל האורגניזמים על פני כדור הארץ. החוקרים מדדו לאחרונה, חור ענק בשכבה האוזון, מעל יבשת אנטארקטיקה, שגודלו כשלושים מיליון קמ"ר.
גזי החממה חוסמים חלק מקרינת החום הנפלטת מכדור הארץ לעבר החלל, ועל ידי כך יש עליה בטמפרטורה. הגז קולט גלי אינפרא אדום, ומחזירם לארץ, הגורמים להתחממות. מאידך, גזי החממה הטבעיים, שומרים על טמפרטורה אופטימאלית לקיום החיים בעולמנו.
אדי המים באטמוספרה, הם גזי החממה העיקריים, המהווים 95% מכלל הגזים. פחמן דו חמצני תורם על 3.5% מאפקט החממה, חנקן חמצני N2O)) תורם 1% וגז מיתן תורם 0.5% . מיתן, הוא גז רעיל ודליק, הנפלט על ידי פעולות האדם, על ידי הרי געש, וחיידקי ביצות הפולטים עד 200 מיליון טון גז לשנה, צאן ובקר פולטים 100 מיליון טון לשנה, ועוד. החוקרים טוענים, שבמאתיים השנים האחרונות, הוכפלה כמות גז המיתן שהצטברה באטמוספרה.
צאן ובקר, מאחסנים במערכת העיכול חיידקים המפרקים תאית צמחים, הופכים אותה למזון זמין לבעלי החיים, ופולטים גז מיתן. זמן החיים של מיתן באוויר הוא כעשר שנים, והוא מסוכן פי 20 מפחמן דו חמצני.
החוקר, סטפן מור, מאוניברסיטת אלברטה קנדה, בודק את הגנים האחראים על ייצור גז מיתן, בארבע קיבות הפרה, על מנת ליצור בהנדסה גנטית, פרה יותר ידידותית לסביבה, הפולטת פחות גז מיתן. פרופסור מור, פרסם על כך מאמר בכתב העת " Animal Science" , שבו הוא טוען שהפחתת 12% של פליטת גז מפרות, שווה להורדה של חצי מיליון מכוניות מזהמות, מהכבישים.
פרה אחת מייצרת 114 ק"ג גז מיתן בשנה, וכבשה מייצרת 7 ק"ג גז מיתן, על ידי גיהוקים ונפיחות, ממערכת העיכול. חישבו ומצאו, ש 20% מכלל המיתן הנפלט לאוויר, באים מצאן ובקר שמגדלים ברחבי העולם, ושני אחוזים באים מבעלי חיים שמגדלים בארה"ב.
 

לרשימות נוספות של אהוד קלפון - מרצה למדעי הטבע והסביבה במכללת גורדון לחינוך בחיפה - הקש כאן

מופעל ע"י מידע - פרסום באינטרנט ובעלוני מידע