תחושה צמחית   \ אהוד קלפון

מחקרים שונים, הוכחו שקיימת תקשורת כימית בין הצמחים, כאשר הם מותקפים על ידי חרקים מזיקים, ובסיטואציות אחרות. בוטנאים קנדים, ערכו לאחרונה מחקר על התקשורת המתקיימת בין צמחים מאותם המינים, ובינם לבין מינים אחרים. המחקר נעשה על צמח ששמו העממי Yellow Jewelweeds , שמו הלטיני  Impatiens pallida , ושמו העברי בשמת. הצמח גדל בר במקומות לחים ומוצלים, מקנדה עד לצפון פלורידה, ונפוץ בעיקר בהמיספרה הצפונית של כדור הארץ.

החוקרים טוענים שמיני Impatiens מתקשרים בעזרת השורשים עם בני מינם, ומתחלקים במזונות הנמצאים באותו מרחב מחייה. לעומת זאת, הם יחושו בני מינים אחרים הגדלים בסביבתם, ויתחרו בהם. צמחי בשמת גדלים בארץ כצמחי בית וגינה, ופורחים לאורך כל הקיץ. החוקרים, זרעו באותם גביעים, זרעי בשמת מאותו המין, ובגביעים אחרים זרעו תערובת של מינים. זרעי בשמת נלקחו מאותו צמח אם, ונזרעו בגביעים נפרדים, ותערובת המינים נלקחו מצמחים שונים, ונזרעו יחד עם זרעי בשמת בגביעים אחרים. התוצאה הייתה שצמחי בשמת שנזרעו עם צמחים זרים, הוציאו יותר עלים, כדי להתחרות על כמות האור לצורכי פוטוסינתזה.

צמחי בשמת שגדלו רק עם בני מינם, לא הוציאו יותר עלים מהרגיל, כי לא התחרו ביניהם על מקורות מחייה באוויר ובקרקע, אלא שיתפו פעולה ביניהם על חלוקת המשאבים הזמינים בבית גידולם. צריך לקחת בחשבון שצמחי בשמת מהמין pallida Impatiens , גדלים באופן טבעי במקומות מוצלים, שבהם קרני האור מועטות, והם רגישים לתחרות על האור. כאשר זרעו זרעי בשמת בגביע אחד וזרעי צמחים אחרים בגביע שני, והעמידו אותם קרובים אחד לשני, לא הייתה תחרות ביניהם. זה מוכיח, שהתקשורת אצלם קיימת, רק כאשר זרעים של מינים שונים גדלים באותה קרקע, ויש מגע בין שורשיהם.  

החוקרים טוענים, שזו הפעם הראשונה שהתפרסם מחקר, המוכיח שעלוות הצמח מגיבה על גירוי ותקשורת המתקיימים בשורשים. במחקר אחר שנעשה בצמחי החוף בארה"ב, התגלתה תופעה דומה לזו של החוקרים מקנדה. אלא שתגובת הצמחים הייתה שונה. כאשר גידלו צמחים זרים ליד צמחי החוף, אלה פיתחו מערכת שורשים מהירה ומסועפת, ולא הוציאו עלים נוספים. זה מראה שצמחי החוף אינם חסרים קרני שמש המאירות עליהם בשפע, ותהליך הפוטוסינתזה אינו נפגע, על ידי מתחרים זרים. מאידך, אחת הבעיות בחוף החולי, היא חוסר מים מתוקים זמינים בעומק סביר, וקליטתם על ידי מערכת השורשים. התחרות כאן, בין צמחי החוף המקוריים לבין הצמחים הזרים, היא על המים, לכן התגובה המידית היא, פיתוח מערכת שורשים. לעומת זאת צמחי החוף מאותו המין, גדלים יחד ללא תחרות, ומתקיימים מאותם מקורות מים מתוקים מעטים. תגובת צמחי בשמת הייתה שונה מצמחי החוף, כי הם גדלים בסביבה עשירה במים, אך דלה בקרני אור. אומנם תגובות הצמחים היו שונות, אך כולם התקשרו ביניהם בעזרת השורשים, שנגעו אחד בשני באותה הקרקע.

לרשימות נוספות של אהוד קלפון - מרצה למדעי הטבע והסביבה במכללת גורדון לחינוך בחיפה - הקש כאן

מופעל ע"י מידע - פרסום באינטרנט ובעלוני מידע