בסוד הנמלים   \ אהוד קלפון

אצל מיני הנמלים בעולם, אפשר למצוא מגוון דרכי חיים, כגון אוכלוסיית נמלים ללא זכרים, וסודות לא מעטים, כגון התנהלות חכמה של להקה, אך לא של נמלה בודדת.  

א. נמלים ללא זכרים      

היום אנו יודעים לערוך שיבוט של בעלי חיים ללא הפריה מינית. אפשר להוציא גרעין של ביצית, המכיל מחצית מספר הכרומוזומים של אותו יצור, ובמקומו לשתול תא סומאטי (מהגוף) המכיל מספר כפול של כרומוזומים. התוצאה תהיה יצירת עובר ללא הפריה מינית, שהוא תעתיק מדויק של הגוף שממנו נלקח התא הסומאטי. אך לרבייה מינית יש חשיבות, להתפתחות מגוון ביולוגי בעולם החי, לכן יש זכרים ונקבות. מה שגילו החוקרים מארה"ב ומברזיל בזמן האחרון, שיש נמלים בדרום אמריקה, המגדלות גני פטריות, שאין זכרים באוכלוסייתן. המלכה אינה מופרית, והיא מטילה ביצים שמהן בוקעות פועלות, אך לא זכרים.  

לאחר מחקר משותף שנערך בדרום אמריקה, התגלתה "נמלת הפטריות" (Mycocepurus smithii), הנקראת באנגלית Fungus Farming Ant . החוקרים נוכחו לדעת, שאוכלוסיית הנמלים חסרת הזכרים, הצליחה לשרוד בכדור הארץ, קרוב לשני מיליון שנים, מאז השינוי שחל בה. בדרך כלל, אוכלוסיה שאין בה רביה מינית בטבע (נדיר ביותר), אינה יוצרת תערובת של גנים בתהליך ריקומבינציה גנטית, ואין בה מגוון ביולוגי. מכאן שאין  סיכוי רב  לאוכלוסיית יצורים כזו לשרוד לאורך זמן, בגלל המוטציות המזיקות המצטברות. בניגוד לדעה זו, "נמלת הפטריות" הצליחה לשרוד ללא זכרים, בלי הפריה מינית של המלכה. כאשר ניתחו את גוף המלכה, גילו שיש בו שק ריק ללא תפקיד, שהיה אמור לאחסן את תאי הזרע של הזכר, שהיה לו תפקיד בעבר. שק זרעים כזה, קיים ומתפקד היום אצל מלכת הדבורים, מלכת הצרעות ומלכת הנמלים (להוציא אצל המלכה של "נמלת הפטריות" הזו).

ב. חוכמת הלהקה

כאשר בני אדם עומדים על פרשת דרכים, ועליהם לבחור אחת מהן, לעתים הם בוחרים בדרך הכי פחות הגיונית, מבלי לדעת על כך. מסתבר שזה לא קורה בלהקת  נמלים, הבוחרת את הדרך המתאימה להישרדותה, שהיא גם בחירה "חכמה". למשל, מלכה צעירה עם להקת נמלים, המחפשות מקום לבניית קן, הן תבחרנה במקום המתאים ביותר, בניגוד לנמלה בודדת העלולה לטעות וללכת לאיבוד. התנהגות ספונטאנית של נמלה בודדת, פשוטה למדי, בהשוואה להתנהגות אוכלוסייה שלמה. לנמלה היחידה יש מגבלות רבות בבחירת האופציה הנכונה כדי לשרוד, לעומת הקבוצה העושה מעט טעויות ושורדת גם בתנאים קשים.

חוקרים מאוניברסיטת אריזונה ופרינסטון בארה"ב, מצביעים על כך שאין כאן החלטה הבאה משליטה מרכזית, אלא החלטה קולקטיבית שיש בה מעט טעויות. החוקרים מכנים זאת "חוכמת הלהקה" המאפשרת לאוכלוסיית הנמלים לבחור בכיוונים נכונים. הם שמו לב, שהבחירה שהנמלים עושות ביום אחד, אינה שונה מהבחירה שהן עושות ביום אחר.

לרשימות נוספות של אהוד קלפון - מרצה למדעי הטבע והסביבה במכללת גורדון לחינוך בחיפה - הקש כאן

מופעל ע"י מידע - פרסום באינטרנט ובעלוני מידע