אל לב האדמה   \ אהוד קלפון

מאז ומתמיד תארו בני אדם בדמיונם את מה שרוחש בבטן האדמה והשאירו לנו סיפורים מופלאים בעל פה ובכתב. המיתולוגיות של העמים השונים תארו אלים ושדים היוצאים עם רדת החשכה ומשפיעים על החיים שעל פני האדמה. דנטה מתאר בספרו איך נראים מדורי הגהנום במעמקי האדמה,  ז'ול ורן כתב ספר "מסע אל בטן האדמה" ועוד סיפורים על זעמה של אלת האדמה המתבטא בהתפרצות הרי געש ורעידות אדמה.

במאה האחרונה נעשו קידוחי מחקר וחיפושי נפט בקרום כדור הארץ ועד היום הגיעו לעומק מקסימאלי של שני קילומטרים. בימים האלה מתכננים היפנים לקדוח בלב האוקיינוס השקט, שם קליפת כדור הארץ  דקה יותר ( 10 ק"מ בלבד בהשוואה ל30 ק"מ ביבשות) וינסו להגיע אל המעטפת הפנימית המותכת. המטרה היא להוציא משם חומר שאולי יתגלו בו חיידקים המסוגלים להתקיים בטמפרטורה של 100 מעלות צלזיוס ובלחץ רב. מעניין את החוקרים גם ללמוד על הסיבות לרעידות האדמה בעומק הים, האחראיות לגלי הצונאמי הגורמים להרס רב בחופים המיושבים. ידוע שקוטר כדור הארץ בקו המשווה הוא 12,756 ק"מ והקוטר שלו בין שני הקטבים הוא רק 12,714 ק"מ שם הוא פחוס יותר. כלומר יש 42 ק"מ הבדל בקוטר או 21 ק"מ הבדל בכל רדיוס עד למרכז כדור הארץ. הפרשים אלה מתבטאים בעוצמת מגנטיות שונה במקצת בין הקטבים (גדולה יותר) לבין קו המשווה (קטנה יותר). משקלנו באחד הקטבים יהיה גדול במיליגרמים אחדים בגלל הקרבה המגנטית אל ליבת כדור הארץ שמגבירה את כוח הכובד.

קליפת כדור הארץ עובייה עד 30 ק"מ ובנויה מחומר מוצק של סלעים שונים. מתחת לשכבת הקליפה המוצקה, מגיעים למעטפת האמצעית המורכבת מחומר נוזלי וגז שעובייה מגיע ל 2870 ק"מ. מעל לשכבה הנוזלית הזו, צפות ונעות לוחות טקטוניות שעליהן יושבות היבשות והאוקיינוסים. התנועה של הפלטות (הלוחות) האלו, גורמת לרעידות אדמה ולשברים גיאולוגיים למיניהם. נוזל הלבה המתפרץ בהרי הגעש יוצא מהמעטפת הנוזלית שמתחת לקליפה ופורץ בתוך הסדקים שבקליפה. מתחת למעטפת זו מגיעים אל הליבה שעובייה 3500 ק"מ ועוברת בהדרגה ממצב של נוזל וגז (בליבה החיצונית) למצב צבירה מוצק (בליבה הפנימית), של ברזל וניקל. התנועה של כדור הארץ מסביב לצירו (עם ליבת הברזל שבו), גורמת למגנטיות ולכוח הכובד שבו. הוא גם נע במהירות של 108,000 קמ"ש מסביב לשמש במסלול הנמשך 365 יום. עונות השנה השונות נובעות מהזווית של כדור הארץ כלפי השמש (שהיא 5. 23 מעלות). מבין כלל כוכבי הלכת, כוכב ארץ הוא היחיד שיש בו אטמוספרה המורכבת מ 78% חנקן , 21% חמצן, 0.03% פחמן דו חמצני, גזים אחרים ואבק (אטמוספרה המאפשרת חיים כפי שהם מוכרים לנו היום).

בזמן הקרוב יתחילו היפנים לבנות אונייה ענקית עם טכנולוגיה מתקדמת, שתאפשר קידוח במעמקי האוקיינוס אל עומק בטן האדמה. במבצע זה משתתפים חוקרים יפנים, אמריקאים ואירופים המקווים שתוך שנה וחצי יקדחו לעומק של 10 ק"מ, יעברו את שכבת הקליפה ויגיעו למעטפת הלבה הנוזלית. זה יהיה הקידוח העמוק ביותר שנעשה עד כה באדמה, שממנו אפשר ללמוד אם מתקיימים חיים (של חיידקים למשל) בתנאים קיצוניים הדומים לתנאים שהיו קיימים בכדור הארץ לפני למעלה משני מיליארד שנים. החוקרים רוצים להבין את תהליכי התהוות הרעשים בעומק האדמה, ולמצוא דרך להודיע מיד על כל אירוע כזה המתרחש (בזמן אמת) בעומק האוקיינוס, העלול לגרום לגלי צונאמי.