סופות עזות / אהוד קלפון

במקומות שונים בעולם מתחוללות סופות בעוצמות שונות המלוות ברוחות עזות וגשמי זעף. אולם אחת מהחזקות היא סופת ההוריקן ( שם אינדיאני) הנוצרת באוקיינוס האטלנטי (במפרץ מקסיקו והים הקריבי). המונח טייפון שמקורו באזורים הטרופיים של האוקיינוס השקט (בדרום מזרח אסיה) מציין סערה טרופית בדיוק כמו הוריקן. יש סערות ציקלון הנוצרות בצפון האוקיינוס ההודי וציקלונים טרופיים הנוצרים בדרום מערב האוקיינוס ההודי. כדי להבין את יצירתם של מפגעי הטבע הענקיים האלה צריך לדעת שרוח היא תנועה של אוויר שהכוח המניע אותו ממקום למקום הוא ההפרש שנוצר בלחצי האוויר. המקור להפרשי לחץ האוויר הוא החימום של השמש שאינו אחיד באזורי כדור הארץ ובאטמוספרה. יש גם חימום לא אחיד בין הים ליבשה ובקווי הרוחב של כדור הארץ. קרינת השמש מרוכזת, ומחממת מאוד את אזורי קו המשווה ופוחתת בכיוון הקטבים. הבדלי הטמפרטורה הנוצרים באזורים השונים גורמים להיווצרות גושי אוויר צפופים שהם רמות ברומטריות וגושי אוויר צפופים פחות, שהם שקעים ברומטריים. זה מוביל לתנועה של אוויר בעוצמות שונות מהאזורים שיש בהם גושי אוויר צפופים (רמות), אל האזורים עם גושי אוויר פחות צפופים (שקעים).

הוריקנים נוצרים באזור קו המשווה, מעל למים החמימים של האוקיינוס האטלנטי. קרינת השמש המרוכזת, מחממת את פני המים עד לטמפרטורה של 27 מעלות צלזיוס ומעלה ויש התנדפות רבה של אידי מים לאוויר החם. האוויר החם עולה עם האדים כלפי מעלה ונוצר מעין ואקום (ריק) שהוא אזור של לחץ נמוך השואב אוויר עם אידי מים מהסביבה הקרובה. עוצמת השאיבה יוצרת רוחות הנעות במערבולת תוך התגברות הרוח לממדי סופה. אדי המים שעולים מעלה באטמוספרה, נתקלים באוויר יותר קר ומתעבים לטיפות של גשם, או שקופאים לגבישי קרח בטמפרטורה יותר נמוכה. כאשר השקע גדל לקוטר של מאות קילומטרים, והרוח נושבת במהירות הקרובה למאה קמ"ש, נוצרת תנועה סיבובית מהירה של אוויר ועננים מסביב ל"עין" הסערה של הוריקן. במפרץ מקסיקו והאיים הקריביים נוצרים הוריקנים הפוגעים בדרום מזרח ארה"ב, והטייפון (השם האסייתי להוריקן) שנוצר באוקיינוס השקט, פוגע בארצות דרום מזרח אסיה. כאשר הסופה נעה מעל לאוקיינוס היא יונקת לתוכה אידי מים רבים ויוצרת גלים גבוהים מאוד. כשהיא מתקרבת אל היבשה, מתנפצים הגלים הגבוהים על החוף וגורמים לנזקים עצומים. באותו הזמן יורדים גשמי זעף תוך פרק זמן קצר, מאותם עננים רוויים, הממטירים מאות מילימטרים בשעה וגורמים לשיטפונות.

התנועה של הסופה מעל ליבשה מחלישה אותה עד שהיא מתייבשת ונעלמת, משום שהאוקיינוס עם המים החמימים היה המקור שהזין את התעצמותה. הקוטר של "עין" ההוריקן או הציקלון יכול לנוע בין 10 ק"מ עד 200 ק"מ כשהקוטר הנפוץ הוא קרוב ל 50 ק"מ. האטמוספרה במרווח העין בהירה ושקופה ואפשר אפילו לראות שמים כחולים דרכה. יש בה תנועה סיבובית קלה של הרוח והטמפרטורה היא כעשר מעלות יותר גבוהה מהסביבה. הציקלוגנזה (יצירת ציקלון), מתרחשת במים חמימים באזורים הטרופיים של האוקיינוסים. טמפרטורת המים היא לפחות 27 מעלות צלזיוס עד לעומק של 50 מטרים. המים החמים הכרחיים כדי להניע את חום המנוע של הציקלון הטרופי. צריכה להיות התאדות מהירה ורבה של אדי מים ואטמוספרה שמתקררת מהר בגובה של מספר קילומטרים. הציקלון הטרופי אינו נוצר מיד ובאופן פתאומי, אלא הוא זקוק לפחות לשבוע ימים של מערכת מאורגנת עם תנועת אוויר סיבובית מהירה כדי לצאת לדרך ולתפוס תאוצה, מהירות, ועוצמה של הרס.

טורנדו היא סופת רוח שנעה בתנועה סיבובית מהירה בצורה של עמוד אוויר המסתיים למעלה בעננים בצורה של משפך. הסופה מתחילה כאשר שכבה של אוויר קר מתיישבת מעל לשכבה של אוויר חם וגורמת לו לעלות בהירות רבה לעבר האוויר הקר שבגובה. מהירות הטורנדו יכולה להגיע עד ל 450 קמ"ש, לרוחב של קילומטר אחד, לגובה של 15 ק"מ ולתנועה במהירות כזאת עד למרחק של 160 ק"מ. הנזק מהסופה הזו הוא בגלל החלקים שעפים ופוגעים בבני אדם, אולם היא גורמת לנזק רב לרכוש במסלול תנועתה. בכול שנה פוגעים למעלה מאלף סופות טורנדו בדרום ארה"ב בלבד וגורמים לשישים הרוגים ולנזקים רבים ברכוש. יש סופות שנעות בגובה האוויר ויש כאלה שנוגעות באדמה ו"מגלחות" את כול מה שנקרה בנתיבן. בשנת 1971 טורנדו אחד הרג 50 בני אדם בפלורידה וכשחלף במגרש חנייה הוא הרים שש מכוניות באוויר והעיפן אל מחוץ למגרש החנייה. השנה (05 ) בסוף אוגוסט ותחילת ספטמבר פגעה סופת הוריקן (בשם קתרינה) בעיר ניו- אורלינס וחופי לואיזיאנה וגרמה להרס כמעט מוחלט של העיר ולמותם של אלפי אנשים.

שני חוקרים בשם פוג'יטה ופירסון חיברו סולם לדרגות עוצמה של הוריקנים והנזקים שעלולים להיגרם מהם. ברוח עד 100 קמ"ש ענפי עצים נשברים, עד 170 קמ"ש קרוונים מתהפכים, עד 230 קמ"ש עצים נעקרים מהשורשים ובתים מתהפכים, עד 310 קמ"ש בתים מתפרקים לגמרי, רכבות מתהפכות ומכוניות נזרקות עד למרחק של עשרות מטרים, עד 390 קמ"ש יסודות הבתים מתפרקים עם הבתים, עד 450 קמ"ש בתים פרטיים עפים באוויר, ומכוניות עפות באוויר עד למרחק של 100 מטרים ומעלה.

לרשימות נוספות של אהוד קלפון - מרצה למדעי הטבע והסביבה במכללת גורדון לחינוך בחיפה - הקש כאן

מופעל ע"י מידע - פרסום באינטרנט ובעלוני מידע